Home
bedrijf
produkten
prijslijst
foto's
contact
knaaghoutrijshoutwilgenschuttingwilgenschermbonenstaken
bonenstaken


Een bonenstaak of bonenstok is een wilgenstok met een lengte van 240-300 cm. De bonenstaken worden gebruikt voor stokbonen (o.a.stokboon, pronkboon,spekboon) om deze steun te geven bij het klimmen.

De ouderwetse bonenstaken bestaan nog steeds. Net als vroeger, gaat onze griendwerker de griend in om deze staken tussen het griendhout uit te kappen. Dit gebeurt vanaf oktober tot ongeveer maart.  

De bonenstaken hebben aan de voet een minimale doorsnee van 2-4 cm. De staken worden onderaan afgeschild, omdat ze anders wortel schieten en worden voorzien van een punt, om ze gemakkelijker in de grond te kunnen steken.
Een wilgen bonenstaak gaat minimaal drie jaar mee. Uiteraard ligt dit ook aan het verzorgen van de staken (schoonmaken, droog opslaan).

Tegenwoordig wordt soms tonkinstokken (bamboe) gebruikt. Een nadeel is dat ze erg glad zijn waardoor de bonenstengels veel minder houvast krijgen en de neiging hebben naar beneden te glijden. In tegenstelling tot de wilgen bonenstaak, daar hebben de bonenstengels veel grip om te klimmen, en dus goed te gedijen.


Wij leveren de bonenstaken geschild en gepunt in een bos van 20 staken. Uiteraard is het mogelijk om ze ook per stuk te krijgen.

De bossen bonen staken ongepunt en ongeschild verkopen wij ook. Deze zijn goedkoper.

(prijslijst)

Homebedrijfproduktenprijslijstfoto'scontact